wtorek, 9 kwietnia 2013

Piernik z powidłami




SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów )

POLEWA

2 łyżki Śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki masła 
2 łyżki kakao 

Przygotowanie:

Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła.
Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy.
Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.
Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut.
POLEWA - wykonanie
do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści  wsypujemy cukier, następnie kakao i na koniec śmietanę.
Robimy to na bardzo małym ogniu. Nie powinno się za długo gotować. Płynną polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami.
PS. Zanim poleje ciasto polewą, robie w nim dziurki widelcem, żeby polewa dostała się również do wnętrza ciasta.
SMACZNEGO :)


Print