sobota, 31 października 2015

Sałatka z kurczakiem, fasolą i pieczarkami

Szybka i smaczna sałatka ideala na każdą okazję.
Polecam!



Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
por
kukurydza z puszki
fasola czerwona z puszki
ok. 250 g pieczarek
4 jajka ugotowane na twardo
majonez
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić ulubioną przyprawą do kurczaka.
Podsmażyć na patelni na minimalnej ilości oliwy.
Pieczarki obrać, pokroić w kostę i chwilę podgotować.
Por (ok 5 cm kawałek) pokroić w paseczki.

Do miski dodajemy kurczaka, pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, por oraz kukurydzę i fasolę.

Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem - wszystko dokładnie wymieszać.

Łatwo szybko i pysznie :)


Blok Czekoladowy

Smak bloku czekoladowego, zna pewnie większość z Was :)
Przepis prosto z PRL-u :)
Polecam.



Składniki:
500 g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
250 g masła lub margaryny
250 g herbatników
orzechy włoskie - posiekane (wedle upodobań - można pominąć)
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić z wodą w rondelku.
Ostudzić.
Dokładnie wymieszać mleko w proszku z kakao, następnie dodać wystudzoną masę z rondelka.
Masę należy mieszać szybko łyżką, do osiągnięcia gładkiej masy.
Na koniec dodać pokruszone herbatnki i posiekane orzechy.
Wszystko wymieszać i przełożyć do foremki.
Proponuję ugnieść dokładnie masę w foremnę, żeby dokłądnie ją wypełnić i pozbyć się pęcherzykó powietrza.

Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

Smacznego!







Print