niedziela, 29 czerwca 2014

Brokuły zapiekane w ciescie francuskim

Jeżeli jeszcze nie wiecie, co dziś ugotować, koniecznie spróbujcie zapiekanych brokułów w cieście francuskim :)


Składniki:
Brokuł
Ciasto francuskie
Sól

Przygotowanie:
Brokuł oczyścić, pokroić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić i osuszyć.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, muszą być na tyle duże, żeby umieścić w nich brokuły i móc swobodnie je zawinąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, do momentu, kiedy ciasto będzie mieć ładny złoty kolor.

Polecam podawać z sosem:
Pół szklanki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Posiekana natka pietruszki i koperek
1 ogórek starty na małych oczkach tarki
Sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sos odstawić na ok. 5-10 minut, żeby składniki  ładnie  się ze sobą połączyły.


                               






Jeżeli nie zalepimy mocno ciasta, otrzymamy taki efekt :)



Wegetariański obiad III

Print