Przepis na to kruche ciasto otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki :)
Jest rewelacyjne i rozpływa się w ustach.
Z okazji przyjazdu moich rodziców, postanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :)
Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :)
Gorąco polecam !!! :)
Składniki na kruche ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki
1 margaryna
2 żółtka + 1 całe jajko
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
litrowy słoik uprażonych jabłek
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
bułka tarta
cynamon Prymat
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce (ja użyłam dużej blachy).
Nakłuć Ciasto widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 15 minut.
Następnie na podpieczone ciasto posypać bułkę tartą (ok 3-4 łyżki), rozprowadzić jabłka
(przed położeniem jabłek doprawiłam je jeszcze cynamonem i goździkami, żeby były bardziej wyraźne), na jabłka ponownie rozsypać bułkę tartą.
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach.
Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu.
Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, żeby przykryć pianę.
Piec w temperaturze 180*C przez ok 60 minut.
PS. Można również posypać wystudzoną szarlotkę cukrem pudrem.
Jest rewelacyjne i rozpływa się w ustach.
Z okazji przyjazdu moich rodziców, postanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :)
Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :)
Gorąco polecam !!! :)
Składniki na kruche ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki
1 margaryna
2 żółtka + 1 całe jajko
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
litrowy słoik uprażonych jabłek
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
bułka tarta
cynamon Prymat
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce (ja użyłam dużej blachy).
Nakłuć Ciasto widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 15 minut.
Następnie na podpieczone ciasto posypać bułkę tartą (ok 3-4 łyżki), rozprowadzić jabłka
(przed położeniem jabłek doprawiłam je jeszcze cynamonem i goździkami, żeby były bardziej wyraźne), na jabłka ponownie rozsypać bułkę tartą.
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach.
Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu.
Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, żeby przykryć pianę.
Piec w temperaturze 180*C przez ok 60 minut.
PS. Można również posypać wystudzoną szarlotkę cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)