sobota, 14 marca 2015

Słodki Michałek

Ciasto wymyśliłam wczoraj wieczorem. Nie do końca wiedziałam czy się uda, ale efekt końcowy mnie zadowolił :)

Na dole postu znajdziesz listę zakupów :)
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier - cały czas ubijając.
Następnie dodawać stopniowo żółtka i ubijać dalej.
Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodać razem do masy jajecznej.
Wszystko delikatnie wymieszać, do momentu, gdy otrzymamy gładką masę.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka).

Masa budyniowa z wanilią:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe po 40g
3 łyżki mąki
125 g miękkiego masła lub margaryny
laska wanilii
4-5 łyżek cukru (w zależności od upodobań, można również dodać cukier wanilinowy)
+ wiórki kokosowe i tabliczka mlecznej czekolady
  Wykonanie:
2,5 szklanki mleka zagotować.
W połowie szklanki mleka rozpuścić 2 budynie, mąkę i cukier.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałą jego część z budyniami i mieszać energicznie. Gotować jeszcze chwilkę na małym ogniu.

Gotowy budyń wystudzić.
Do zimnego budyniu wrzucać po kawałku masła, cały czas miksując.
Gdy masa będzie gładka dodać na koniec ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać.

Nasączanie biszkoptów:
1 czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 szklanki.
Dodać 2-3 łyżeczki wódki lub ulubionego likieru.


Zimny biszkopt przeciąć na pół.
Dolną warstwę nasączyć, położyć 3/4 kremu, posypać niewielką ilością wiórków kokosowych, przykryć górną częścią biszkoptu, nasączyć, przykryć resztą kremu, obsypać niewielką ilością wiórków i startą czekoladą.

Lista zakupów:
6 jajek
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
mleko
2 budynie waniliowe
cukier
proszek do pieczenia
masło lub margaryna
laska wanilii
tabliczka mlecznej czekolady
wiórki kokosowe

Print