czwartek, 28 listopada 2013

Świąteczne pierniczki


 Składniki:
1/3 kostki masła
½ szklanki miodu
½ szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
 1 łyżeczka cynamonu
5 goździków (dodajemy je  do gotowania, później należy je wyciągnąć)
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 szklanki maki pszennej
 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
1 jajko

Przygotowanie:
Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz  goździki.
Gotujemy do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia.  (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki)

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę.
Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki.
Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy  na ok. 5 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce pokrytej wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 7 minut.






Print