środa, 1 stycznia 2014

Muffiny z serem feta i salami



Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól i pieprz
  • Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie i inne jakie lubisz ;)
  • Natka pietruszki i koperek
  • Salami
  • Ser feta
  • Pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, następnie dodać jajko, mleko oraz olej.
Wszystko dokładnie wymieszać na gładką gęstą masę.
Dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Następnie dodać  pokrojony w kostkę ser feta oraz salami. (Ja dodałam również kilka pokrojonych w kostkę pieczarek, to powoduje, że muffiny są bardziej mokre, ale równie pyszne J)
Doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do foremek i piec w rozgrzanym  do 180*C piekarniku  ok. 20 minut.
Porcja na 12 sztuk.


Print