wtorek, 28 lipca 2015

Spaghetti carbonara


Składniki:
400 g makaronu spaghetti
1 duża cebula
200 g boczku
4 żółtka
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań
sól i świeżo zmielony pieprz
250 g mascarpone
100 ml białego wina - opcjonalnie

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki a na patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekaną cebulkę.

Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino oraz boczek.
Żółtka roztrzepać w miseczce z serkiem mascarpone i startym parmezanem.
Gotową masę dodać na patelnię do reszty składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając (pamiętaj, że sos nie może się za bardzo ściąć).
Na koniec dodać na patelnię ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem  i dokładnie wszystko wymieszać.

Posypać startym parmezanem.



Print