niedziela, 7 grudnia 2014

Filet z łososia z aromatem octu balsamicznego



Składniki:

Filet z łososia
ocet balsamiczny
sok z cytryny
sól ziołowa (u mnie PRYMAT)
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Filet podzielić ma mniejsze części.
Umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Skropić sokiem z cytryny, octem balsamicznym i oprószyć solą ziołową oraz pieprzem.
Odstawić na kilkanaście minut.

Patelnię grillową mocno rozgrzać i smażyć na niej łososia ok 2-3 minuty z każdej strony, przewracając tylko raz.


Omlet z pieczarkami i serem



Składniki:
2 jajka
3-4 pieczarki (zależy od ich rozmiaru)
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
starty żółty ser (wedle uznania)
kilka listków świeżej bazylii
sól i pieprz
olej ( u mnie olej lniany laboratorium BIOOIL, znajdziecie go tu: TUTAJ )



Wykonanie:
Cebulę brać i pokroić w drobną kostkę,
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać na patelni, Dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Podsmażyć chwilkę na małym ogniu i dodać pokrojone pieczarki.
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, wlewamy na Patelnię.
Smażymy chwilę i dodajemy starty żółty ser.

Całość przykryć i zostawić chwilę na wolnym ogniu, do momentu ścięcia się jaj.
Proponuję podważać omlet, żeby  płynna masa z powierzchni, przemieściła się na dno patelni i ładnie się ścięła. Udekorować świeżą bazylią (można ją również  ułożyć na wylane roztrzepane jajka).



Print