piątek, 10 października 2014

Shoarma z kurczaka






Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka luz indyka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita*
oliwa lub olej
*Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry), ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać.
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę.
Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę.
Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu.

Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami.

Sos:
ok 200-300 g jogurtu greckiego'
2 ząbki czosnku
troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
sól i pieprz

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 minut, żeby składniki się przegryzły :)






Print