sobota, 2 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z borówkami

Kupiłam dziś borówki i pomyślałam, że przydałoby się do kawy coś pysznego.
Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej :)



Składniki:
550 g mąki
½ szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata łyżka masła
Szczypta soli

ok. 1,5 szklanki borówek

Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na białą masę.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło.
Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie wyrosło.
Następnie rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek borówki i zalepić ciasto.
Na wierzchu ułożyć borówki.
Można również posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180*C ok 40-45 minut.






Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta

Lubicie makaron? Ja bardzo!
A jeszcze bardziej makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta. Mniam :)
Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Pyszny świeży i odgrzewany :) Idealne danie do zabrania do pracy :)




Składniki:
makaron pełnoziarnisty
paczka mrożonego szpinaku
4-5 łyżek jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
ser feta
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz


Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak.
Gdy szpinak się rozmrozi, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jogurt grecki.
Następnie dodać troszkę sera fety pokrojonego w kostkę i doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Na talerz wyłożyć makaron, ułożyć na nim szpinak oraz poukładać ser feta pokrojony w kostkę.
Smacznego!



Print