wtorek, 8 lipca 2014

Ziemniaczana pizza wegetariańska

Od dziś, będzie się pojawiać na blogu więcej przepisów wegetariańskich.
Dołączyły do mnie dwie świetne kobietki, mam nadzieję, że nasze przepisy przypadną Wam do gustu:)
Na początek zapraszamy na smażoną pizzę wegetariańską z ziemniakami i cukinią bez ciasta:)





Składniki:
10 ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki
6 dużych pieczarek
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
Pomidorki koktajlowe
4 łyżki kukurydzy
1 cebula
Ok. 20 dag sera żółtego


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można również zetrzeć do ziemniaków 1 marchewkę, nada ona ładnego koloru i urozmaici smak). Dodać posiekaną cebulkę, mąkę, jajko oraz startą na tarce cukinię i doprawić solą i pieprzem.
Umyć pieczarki, pokroić w plasterki i smażyć na maśle. paprykę pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć, następnie dodać kukurydzę oraz oliwki. Całość podsmażyć jeszcze chwilę.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy, tak żeby pokryła całą patelnię.
Smażyć do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę, wyłożyć warzywa oraz dodać pomidorki i posypać startym serem.
Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi.
Polać ketchupem, można ozdobić świeżą bazylią:)







To my! młode kartofelkiWegetariański obiad IIICukinia 2014To my! młode kartofelki






Print