poniedziałek, 4 sierpnia 2014

OLEJ RZEPAKOWY tłoczony na zimno - recenzja




OLEJ RZEPAKOWY tłoczony na zimno

W ostatnim czasie nawiązałam współpracę z firmą  Biooil Laboratorium.
Otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy tłoczony na zimno.
W internecie możemy przeczytać wiele dobrego na jego temat.





Wszyscy wiemy, że duży wpływ na nasze zdrowie, wygląd oraz samopoczucie ma dobrze zbilansowana dieta,  bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych.
Tłuszcze odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, dlatego też powinniśmy zwrócić uwagę na to, jakich tłuszczy używamy na co dzień.
Powinny być o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych.
Taki właśnie jest olej rzepakowy.

Olej rzepakowy zawiera bogate źródło witaminy A,E, D3 oraz K

Ja ze swojej strony, mogę napisać, że jestem bardzo miło zaskoczona tym olejem. Ma bardzo delikatny smak i aromat. Jest idealny do pieczenia, smażenia oraz do sałatek.
Smakuje mi dużo bardziej niż oliwa z oliwek i jestem pewna, że zagości na długo w mojej kuchni :)
Dziś użyłam go do przygotowania  kolorowej sałatki z kurczakiem

Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o firmie Biooil Laboratorium zajrzyjcie  TUTAJ.
Na stronie firmy, możecie również znaleźć również ciekawe przepisy z wykorzystaniem oleju rzepakowego.
Myślę, że każdy, kto chce się zdrowo odżywiać, powinien mieć go w swojej kuchni :)

Szczerze polecam :)

Na stronie producenta możemy przeczytać:

OLEJ RZEPAKOWY tłoczony na zimno

100% OLEJ RZEPAKOWY firmy LABORATORIUM BIOOIL z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, nieoczyszczony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Jest to olej w 100% naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany bez sztucznych dodatków i środków konserwujących. Olej rzepakowy firmy LABORATORIUM BIOOIL charakteryzuje się  delikatnym smakiem i zapachem.

Opis produktu

olej rzepakowy


Zawartość kwasów tłuszczowych 
(przeciętnie)

TŁUSZCZE NASYCONE – 7%

w tym:
kwas palmitynowy – 5%
kwas stearynowy – 2%

TŁUSZCZE NIENASYCONE – 91%

w tym:

JEDNONIENASYCONE – 59%

kwas oleinowy (Omega-9) – 57%
kwas eikozanowy – 2%

WIELONIENASYCONE – 32%
kwas linolowy (Omega-6) – 21%
kwas linolenowy (Omega-3) – 9%
kwas eikozaenowy  - 2%
INNE – 2% 
*(kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone występujące w oleju niewielkich ilościach)

http://www.biooil.com.pl/

Owsiane placuszki z serkiem waniliowym

Lubicie placuszki? Ja bardzo, poniżej przedstawiam Wam wersję light z serkiem waniliowym oraz płatkami owsianymi.
Można je podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja jem same lub z serkiem waniliowym i owocami.
Polecam! :)



Składniki:
2 jajka
140 g serka waniliowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 200 g płatków owsianych
2 łyżeczki otrębów owsianych
1 łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnistej)


Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać serek waniliowy, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, płatki owsiane, mąkę oraz otręby.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa powinna być gęsta.

Patelnie posmarować odrobiną oliwy.
Smażyć nieduże i nie grubsze niż 1 cm placuszki do momentu, aż się ładnie zarumienią z obu stron.






Print