sobota, 18 maja 2013

The Sweet Cupcakes



Krem budyniowy:

1,5 szklanki mleka
4 krople olejku waniliowego
budyń waniliowy
3 łyżeczki cukru
ok. 100 g masła
8 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki soku z cytryny 

Wykonanie:

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy  na gładką masę i dodajemy stopniowe zimny budyń.
Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy.
Proponuję włożyć krem do lodówki na ok. 20 minut, żeby się schłodził.

Po wyciągnięciu nakładamy do rękawa dekoracyjnego i ozdabiamy babeczki :)

Ciasto na babeczki zrobiłam z przepisu 'Tęczowe babeczki'


















Soczysty kurczak a'la Michael


Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis)
2 łyżeczki kebab-gyros (prymat)
2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis)
3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę)

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.
Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania).
Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi przyprawami oraz natrzeć czosnkiem.
Odstawić na ok. godzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami.

Na blaszkę rozwinąć  folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie.



Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika)

Można podać z ziemniakami lub ryżem.

Do  sałaty użyłam sosu vinaigrette.

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki musztardy

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja dodaje je wszystkie do słoika, zakręcam, potrząsam i dodaje do sałaty :)

Smacznego! :)







Print