Podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis)
2 łyżeczki kebab-gyros (prymat)
2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis)
3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę)
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.
Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania).
Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi przyprawami oraz natrzeć czosnkiem.
Odstawić na ok. godzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami.
Na blaszkę rozwinąć folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie.
Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika)
Można podać z ziemniakami lub ryżem.
Do sałaty użyłam sosu vinaigrette.
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja dodaje je wszystkie do słoika, zakręcam, potrząsam i dodaje do sałaty :)
Smacznego! :)
Co to znaczy 1 oliwa octu balsamicznego?
OdpowiedzUsuńMiało być: 1 łyżka octu balsamicznego- błąd w pisaniu.
UsuńCzepianie się... wiadomo o co chodzi.
UsuńWedług mnie za dużo tych przypraw...ale ogólnie mięsko smakowało mojemu narzeczonemu. Nie wiem dlaczego, ale mięso wyszło mi bardziej czerwone (z tych przypraw) niż pokazane jest na rysunku, a przecież dawałam po dwie łyżeczki tak jak w przepisie
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię jak jest dużo przypraw. Oczywiście każdy ma swój gust i zawsze można z czegoś zrezygnować. Jeżeli chodzi o kolor, może używałyśmy przypraw róznych firm.
OdpowiedzUsuń