niedziela, 26 lipca 2015

Makaron z cukinią i kurczakiem

Lubisz makarony? Proponuję szybkie, proste a do tego pyszne danie!
Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym.



Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 średniej wielkości cukinie
200 g śmietany (12 lub 18%)
1 cebula
makaron (300-400g)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka

Opcjonalnie:
parmezan

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (al dente).

Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w małe paski lub w kostkę. Przyprawić i odstawić na ok pół godziny do lodówki.

Cukinię obrać i wyciąć z niej paski za pomocą obieraczki.

Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i dodać do niej cukinię.

Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka.

Następnie dodać gotowego kurczaka do cebuli z cukinią i smażyć na małym ogniu.
Dodać śmietanę,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną drobno pietruszkę.


Na koniec odcedzony makaron dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać (można również podawać makaron polany sosem).

Posypać startym parmezanem.
Smacznego!



Zupa kalafiorowa


Składniki:
1 mały kalafior
cebula
kilka ziemniaków
4 skrzydełka
natka pietruszki
włoszczyzna
4 łyżki śmietany
sól i pieprz

Opcjonalnie:
śmietana
(ulubione przyprawy)

Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną.
Zalać wszystko ok 2 litrami wody.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut.
Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki).
 Do bulionu  dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki mięsa ze skrzydełek(bez skóry) i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Można zaprawić śmietaną według uznania.


Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką

Po zrobieniu bezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty.
Zrobiłam ją z tego co miałam w domu.
Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna.
Polecam:)


Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
250 g masła

Składniki na krem:
1 budyń waniliowy bez cukru
400 ml mleka
1/2 cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej)
ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu do moment pożądanego efektu)
ok 4 łyżki wiórek kokosowych

dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku.

Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki.

Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru.

Wykonanie kremu:
3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować.
Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka).
Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodając masło do pożądanego efektu.
Jeśli masa ma odpowiednią konsystencję należy dosypać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksować.

Galaretkę proponuje przyrządzić z mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu (ok. 400 ml). Należy zaczekać aż zrobi się troszkę gęsta.

Gotowy krem wyłożyć na tartę i ułożyć na nim pokrojonego banana.
Całość zalać tężejącą galaretką.

Smacznego! :)





Print