Składniki:
1 mały kalafior
cebula
kilka ziemniaków
4 skrzydełka
natka pietruszki
włoszczyzna
4 łyżki śmietany
sól i pieprz
Opcjonalnie:
śmietana
(ulubione przyprawy)
Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną.
Zalać wszystko ok 2 litrami wody.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut.
Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki).
Do bulionu dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki mięsa ze skrzydełek(bez skóry) i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Można zaprawić śmietaną według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)