niedziela, 26 lipca 2015

Zupa kalafiorowa


Składniki:
1 mały kalafior
cebula
kilka ziemniaków
4 skrzydełka
natka pietruszki
włoszczyzna
4 łyżki śmietany
sól i pieprz

Opcjonalnie:
śmietana
(ulubione przyprawy)

Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną.
Zalać wszystko ok 2 litrami wody.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut.
Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki).
 Do bulionu  dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki mięsa ze skrzydełek(bez skóry) i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Można zaprawić śmietaną według uznania.


Print