niedziela, 26 lipca 2015

Makaron z cukinią i kurczakiem

Lubisz makarony? Proponuję szybkie, proste a do tego pyszne danie!
Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym.



Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 średniej wielkości cukinie
200 g śmietany (12 lub 18%)
1 cebula
makaron (300-400g)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka

Opcjonalnie:
parmezan

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (al dente).

Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w małe paski lub w kostkę. Przyprawić i odstawić na ok pół godziny do lodówki.

Cukinię obrać i wyciąć z niej paski za pomocą obieraczki.

Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i dodać do niej cukinię.

Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka.

Następnie dodać gotowego kurczaka do cebuli z cukinią i smażyć na małym ogniu.
Dodać śmietanę,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną drobno pietruszkę.


Na koniec odcedzony makaron dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać (można również podawać makaron polany sosem).

Posypać startym parmezanem.
Smacznego!



Print