wtorek, 7 maja 2013

Pyszna zupa pomidorowa


Wiem, że większość z Was pomyśli sobie, że zupę powinno się gotować na jakimś mięsku, ale nie wszyscy tak lubią ;)
Ja wolę zupki bez mięska :)



Składniki:


  • 2 kostki rosołowe
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wedle uznania)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka bazylii 
  • pół średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • por
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru


Wykonanie:

Do garnka z wodą wrzucić kostki rosołowe, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę bazylii, por i seler.

Gotować do momentu, gdy warzywa zaczną robić się miękkie.

Następnie dodać cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), natkę pietruszki i koperek.
Gotować na małym ogniu.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. (Ja osobiście mieszam koncentrat w szklance z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewam do garnka cały czas mieszając zupę).

Na koniec dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut.

Można również dodać śmietanę. ( Ja dodaję na talerz).

Podawać z ryżem lub makaronem.

SMACZNEGO! :)




Print