sobota, 20 lipca 2013
Tosty z serem, pieczarkami i rukolą
Składniki:
Chleb tostowy
Masło
Ser żółty
Pieczarki (oczyścić i pokroić )
Natka pietruszki, rukola
Ketchup
Wykonanie:
Chleb posmarować bardzo cienką warstwą masła, ułożyć na nim pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i rukolę. Przykryć również posmarowaną masłem kromką.
Proponuję posmarować kromki masłem również po zewnętrznej stronie.
Gotowe tosty podawać z ketchupem.
Krewetki z bagietką
Składniki:
Bagietka
500 g krewetek
Natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina
Ser żółty
rukola
Sól i pieprz
Wykonanie:
Bagietkę pokroić w małe kromki, ułożyć na nich plasterki żółtego sera i zapiec w piekarniku w temp. 180 C przez kilka minut.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone krewetki. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy wino i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze chwilę. Na kromki z serem układamy rukolę oraz gotowe krewetki. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i polać sosem z krewetek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)