sobota, 20 lipca 2013

Pasta jajeczna


Składniki:
2 jajka
2 łyżeczki majonezu
Szczypiorek, koperek, natka pietruszki
Sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać  i posiekać w drobną kostkę.
Dodać majonez, posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! :)

 


Tosty z serem, pieczarkami i rukolą




Składniki:
Chleb tostowy
Masło
Ser żółty
Pieczarki (oczyścić i pokroić )
Natka pietruszki, rukola
Ketchup


Wykonanie:
Chleb posmarować bardzo cienką warstwą masła, ułożyć na nim pokrojone  pieczarki, ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i rukolę. Przykryć również posmarowaną masłem kromką.
Proponuję posmarować kromki masłem  również po zewnętrznej stronie.
Gotowe tosty podawać z ketchupem.



Krewetki z bagietką



Składniki:
Bagietka
500 g krewetek
Natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina
Ser żółty
rukola
Sól i pieprz


Wykonanie:
Bagietkę pokroić  w małe kromki, ułożyć na nich plasterki żółtego sera i zapiec w piekarniku w temp. 180 C przez kilka minut.
Na patelnię  wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone krewetki. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy wino i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze chwilę. Na kromki z serem układamy rukolę  oraz gotowe krewetki. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i  polać  sosem z krewetek.





Print