niedziela, 13 kwietnia 2014

Pieczony łosoś


Składniki:

kawałek łososia
sól i pieprz
cytryna
świeży koperek

Przygotowanie:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy solą, pieprzem oraz koperkiem.

Piec  w rękawie do pieczenia w temp. 180*C przez ok 20 minut.
Gotowego łososia można jeszcze posypać świeżym koperkiem i skropić sokiem z cytryny.

Smacznego :)







Pomysł na smaczne śniadanie :)

Pomysł na szybkie i smaczne śniadanko :)



Składniki:

kulki mozzarelli
rukola
pomidor
bagietka (można użyć gotowego czosnkowego pieczywa)
masło czosnkowe

Przygotowanie:

Bagietkę nacinamy i nakładamy w nacięcia masło czosnkowe.
(do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię i oregano)

Pieczemy do momentu, aż nam się ładnie zarumieni na złoty kolor.

Na talerzu układamy rukolę, kulki mozzarelli, pokrojonego pomidora oraz podpieczoną i pokrojoną bagietkę. Można dodać również świeżą bazylię.



Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka



Składniki:

1 mała kapusta pekińska
pół cebuli
mały kawałek pora
1 duża marchew
1 jabłko
sok z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
majonez

Wykonanie:

pokroić kapustę, por  i cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
Pokrojone i starte składniki wsypać do miski. Dodać sok z cytryny do smaku, łyżeczkę cukru, musztardę, sól i pieprz oraz majonez wedle uznania.
Wszystko dokładnie wymieszać.





Ciasto Marcinek

Pierwszy raz zjadłam to ciasto w pracy, tak bardzo mi zasmakowało, że poprosiłam koleżankę o przepis.
Jest przepyszne! 
Polecam :)



Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
1 całe jajko + 1 żółtko
1/2 szklanki śmietany
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki sody

Składniki na krem:

3x śmietana 36% (200g)
1x śmietana 18% (400g)
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli zapachu waniliowego i 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Ciasto zagnieść i wałkować jak na makaron, zrobić ok 12 bardzo cienkich  placków. Każdy piec w tortownicy w temp. ok 200*C na lekko złoty kolor.

Wszystkie składniki potrzebne do kremu, ubić razem na sztywną masę.

Placki przekładać kremem, również ostatni na górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi  herbatnikami.

Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :)

Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby placki nasiąkły masą.
Smacznego!


Oponki serowe




Składniki:
½ kg mąki
½ kg sera półtłustego
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
4 żółtka
1 łyżeczka octu
Cukier wanilinowy
¼ l kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
Olej
Kieliszek spirytusu (wlać do oleju)
Cukier puder

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać ser, żółtka, sodę, cukier, śmietanę oraz ocet.
Zagnieść ciasto.
Następnie podzielić je na kilka kawałków i rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości.
Wykrawać szklanką kółka, a następnie w tych kółkach na środku wykrawać mniejsze kółka kieliszkiem.
Ja użyłam również małych kulek i zrobiłam z nich mini  pączusie J
Układać oponki na oprószonej mąką stolnicy, tak, żeby się nie posklejały.
Oponki smażyć na bardzo gorącym tłuszczu do momentu, kiedy ładnie nam się zarumienią z obu stron.
Gdy wystygną, można posypać cukrem pudrem.






Pyszna tarta z budyniem i jabłkami

W ostatnim czasie nie dodaje nowych postów, ponieważ chwilowo nie mam w domu  internetu.
Mam nadzieję, że już wkrótce ulegnie to zmianie! :)
Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości.
Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :)
Miłej niedzieli :)


Składniki na ciasto:
 260 g mąki 
 szczypta soli
 3 łyżki cukru
 150 g masła
 1 jajko 

Dodatkowo:
 1 budyń waniliowy
 2-3 duże jabłka
 cynamon
 cukier puder

Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać , następnie dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko.
Zagnieść  dokładnie ciasto, uformować  i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok godzinkę.

W tym czasie można ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż widnieje na opakowaniu oraz obrać i pokroić jabłka.

Formę nasmarować masłem  i wyłożyć  na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i przykryć papierem śniadaniowym, żeby się  za bardzo nie przypiekło.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15 minut

Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka (możemy je posypać cynamonem) oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski tak, aby tworzyły ładną kratkę J

Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na ok. 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto na górze ładnie się zarumieni J

Jeżeli lubicie, możecie posypać ciasto cukrem pudrem.

SMACZNEGO! J






Print