niedziela, 13 kwietnia 2014

Pyszna tarta z budyniem i jabłkami

W ostatnim czasie nie dodaje nowych postów, ponieważ chwilowo nie mam w domu  internetu.
Mam nadzieję, że już wkrótce ulegnie to zmianie! :)
Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości.
Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :)
Miłej niedzieli :)


Składniki na ciasto:
 260 g mąki 
 szczypta soli
 3 łyżki cukru
 150 g masła
 1 jajko 

Dodatkowo:
 1 budyń waniliowy
 2-3 duże jabłka
 cynamon
 cukier puder

Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać , następnie dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko.
Zagnieść  dokładnie ciasto, uformować  i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok godzinkę.

W tym czasie można ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż widnieje na opakowaniu oraz obrać i pokroić jabłka.

Formę nasmarować masłem  i wyłożyć  na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i przykryć papierem śniadaniowym, żeby się  za bardzo nie przypiekło.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15 minut

Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka (możemy je posypać cynamonem) oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski tak, aby tworzyły ładną kratkę J

Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na ok. 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto na górze ładnie się zarumieni J

Jeżeli lubicie, możecie posypać ciasto cukrem pudrem.

SMACZNEGO! J






Print