niedziela, 13 kwietnia 2014

Oponki serowe




Składniki:
½ kg mąki
½ kg sera półtłustego
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
4 żółtka
1 łyżeczka octu
Cukier wanilinowy
¼ l kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
Olej
Kieliszek spirytusu (wlać do oleju)
Cukier puder

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać ser, żółtka, sodę, cukier, śmietanę oraz ocet.
Zagnieść ciasto.
Następnie podzielić je na kilka kawałków i rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości.
Wykrawać szklanką kółka, a następnie w tych kółkach na środku wykrawać mniejsze kółka kieliszkiem.
Ja użyłam również małych kulek i zrobiłam z nich mini  pączusie J
Układać oponki na oprószonej mąką stolnicy, tak, żeby się nie posklejały.
Oponki smażyć na bardzo gorącym tłuszczu do momentu, kiedy ładnie nam się zarumienią z obu stron.
Gdy wystygną, można posypać cukrem pudrem.






Print