środa, 10 kwietnia 2013

Pizza Sebastiana



Składniki potrzebne do ciasta :

 (składniki na 2 pizze)

3 szklanki mąki tortowej
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżki cukru
olej

Wykonanie:



Mąkę przesiać i dodać do niej  sól.

Następnie do innego naczynia wlać szklankę letniej wody, 3 łyżki oleju,  cukier oraz drożdże. Odstawiamy to do momentu, gdy drożdże zaczną ‘pracować’.

Dolać  wodę z drożdżami do suchych składników i wyrobić  ciasto. Odłożyć  je w ciepłe miejsce, żeby mogło wyrosnąć.
Gotowe ciasto podzielić  na 2 części i rozwałkować / wyrobić  ciasto na  pizzę.

Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące).


Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu).

Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki.

Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 220 stopni.
Pieczemy 8-10 minut.

Radzę pilnować, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej a nikt nie chciałby jeść przypalonej pizzy.

Po wyciągnięciu pizzy, należy położyć ją na jakąś kratkę, żeby spód odparował i nie zrobił się mokry.










Przydatny przelicznik kulinarny




1 łyzka stołowa  = 15 ml
1 mała łyżeczka =  5  ml

Płyny :

Mleko
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka      = 15 g
1 łyżeczka = 5 g

Olej
1 szklanka = 225 g
1 łyżka      = 15 g
1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 30% do ubijania
1 szklanka = 270 g
1 łyżka      = 16 g
1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 18%
1 szklanka = 230 g
1 łyżka      = 12 g
1 łyżeczka = 4 g

Wino
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka      = 15 g
1 łyżeczka = 5 g


Mąki:

Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)
1 szklanka = 170 g
1 łyżka      = 10 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
1 szklanka = 150 g
1 łyżka      = 9 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna razowa (typ 2000)
1 szklanka = 145 g
1 łyżka      = 10 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka żytnia chlebowa (typ 720)
1 szklanka = 145 g
1 łyżka      = 9 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka żytnia razowa (typ 2000)
1 szklanka = 120 g
1 łyżka      =  8 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)
1 szklanka = 150 g
1 łyżka      =  9 g
1 łyżeczka =  3 g

Mąka ziemniaczana
1 szklanka = 200 g
1 łyżka      = 12 g
1 łyżeczka = 4 g

Cukier:
  • 1 szklanka = 240 g
  • 1 łyżka      = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g
Cukier puder:
  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka      = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g
Kakao gorzkie:
  • 1 łyżka      = 8 g
  • 1 łyżeczka = 3 g
Wiórki kokosowe:
  • 1 szklanka = 115 g
  • 1 łyżka      = 8 g
Kasza manna:
  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka      = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g
Bułka tarta:
  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka      = 8 g
Ryż suchy:
  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka      = 14 g
Żelatyna:
  • 1 łyżka      = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Otręby pszenne:
  • 1 szklanka = 105 g
  • 1 łyżka      = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g
Mak suchy:
  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka      = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Skorzystałam z przelicznika kulinarnego Pauliny z kotlet.tv :) Jest niezawodny ! :)

Biszkopt z jabłkami


Składniki:

6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
2 jabłka

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem.
Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut

Print