środa, 10 kwietnia 2013

Biszkopt z jabłkami


Składniki:

6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
2 jabłka

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem.
Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut

Print