Składniki potrzebne do ciasta :
(składniki na 2 pizze)
3 szklanki mąki tortowej
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżki cukru
olej
Wykonanie:
Mąkę przesiać i dodać do niej sól.
Następnie do innego naczynia wlać szklankę letniej wody, 3 łyżki oleju, cukier oraz drożdże. Odstawiamy to do momentu, gdy drożdże zaczną ‘pracować’.
Dolać wodę z drożdżami do suchych składników i wyrobić ciasto. Odłożyć je w ciepłe miejsce, żeby mogło wyrosnąć.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować / wyrobić ciasto na pizzę.
Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące).
Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki wody
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu).
Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki.
Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 220 stopni.
Pieczemy 8-10 minut.
Radzę pilnować, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej a nikt nie chciałby jeść przypalonej pizzy.
Po wyciągnięciu pizzy, należy położyć ją na jakąś kratkę, żeby spód odparował i nie zrobił się mokry.
best pizza ever!
OdpowiedzUsuń