środa, 10 kwietnia 2013

Pizza Sebastiana



Składniki potrzebne do ciasta :

 (składniki na 2 pizze)

3 szklanki mąki tortowej
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżki cukru
olej

Wykonanie:



Mąkę przesiać i dodać do niej  sól.

Następnie do innego naczynia wlać szklankę letniej wody, 3 łyżki oleju,  cukier oraz drożdże. Odstawiamy to do momentu, gdy drożdże zaczną ‘pracować’.

Dolać  wodę z drożdżami do suchych składników i wyrobić  ciasto. Odłożyć  je w ciepłe miejsce, żeby mogło wyrosnąć.
Gotowe ciasto podzielić  na 2 części i rozwałkować / wyrobić  ciasto na  pizzę.

Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące).


Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu).

Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki.

Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 220 stopni.
Pieczemy 8-10 minut.

Radzę pilnować, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej a nikt nie chciałby jeść przypalonej pizzy.

Po wyciągnięciu pizzy, należy położyć ją na jakąś kratkę, żeby spód odparował i nie zrobił się mokry.










Print