środa, 10 kwietnia 2013

Przydatny przelicznik kulinarny




1 łyzka stołowa  = 15 ml
1 mała łyżeczka =  5  ml

Płyny :

Mleko
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka      = 15 g
1 łyżeczka = 5 g

Olej
1 szklanka = 225 g
1 łyżka      = 15 g
1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 30% do ubijania
1 szklanka = 270 g
1 łyżka      = 16 g
1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 18%
1 szklanka = 230 g
1 łyżka      = 12 g
1 łyżeczka = 4 g

Wino
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka      = 15 g
1 łyżeczka = 5 g


Mąki:

Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)
1 szklanka = 170 g
1 łyżka      = 10 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
1 szklanka = 150 g
1 łyżka      = 9 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna razowa (typ 2000)
1 szklanka = 145 g
1 łyżka      = 10 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka żytnia chlebowa (typ 720)
1 szklanka = 145 g
1 łyżka      = 9 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka żytnia razowa (typ 2000)
1 szklanka = 120 g
1 łyżka      =  8 g
1 łyżeczka = 3 g

Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)
1 szklanka = 150 g
1 łyżka      =  9 g
1 łyżeczka =  3 g

Mąka ziemniaczana
1 szklanka = 200 g
1 łyżka      = 12 g
1 łyżeczka = 4 g

Cukier:
  • 1 szklanka = 240 g
  • 1 łyżka      = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g
Cukier puder:
  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka      = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g
Kakao gorzkie:
  • 1 łyżka      = 8 g
  • 1 łyżeczka = 3 g
Wiórki kokosowe:
  • 1 szklanka = 115 g
  • 1 łyżka      = 8 g
Kasza manna:
  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka      = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g
Bułka tarta:
  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka      = 8 g
Ryż suchy:
  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka      = 14 g
Żelatyna:
  • 1 łyżka      = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Otręby pszenne:
  • 1 szklanka = 105 g
  • 1 łyżka      = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g
Mak suchy:
  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka      = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Skorzystałam z przelicznika kulinarnego Pauliny z kotlet.tv :) Jest niezawodny ! :)

Print