wtorek, 27 lutego 2018

Tort tiramisu

Pyszny tort, idealny na każdą okazję!



Składniki na biszkopt:

4 duże jajka
100 g mąki pszennej
33 g skrobi ziemniaczanej
130 g cukru

Do nasączenia biszkoptów:

Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając.
Następnie dodawać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. 

Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C.

Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części.

Składniki na masę:
150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
750 g schłodzonego serka mascarpone
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii


Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem ( nie wolno ubijać za długo, ponieważ krem się zwarzy!)

Dodatkowo:
czekolada starta do posypania 
smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania

Wykonanie tortu:

Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu,  posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!


 


Ciasto marchewkowe - UWAGA uzależnia :)


Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Jest bardzo wilgotne. Kompozycja orzechów i kremu śmietankowego tworzy idealne połączenie.
Robie przy każdej okazji, bez okazji również ;)



Składniki na ciasto:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki posiekanych i dobrze odsączonych ananasów (ja używam z puszki)
1 szklanka startej marchewki na średnich oczkach
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (jak nie mam, dodaje orzeszki ziemne)

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki należy wymieszać dokładnie w jednej misce.
W drugiej natomiast roztrzepać jajka i dodać do nich olej. 
Połączyć zawartość obu misek a następnie dodać do nich orzechy, marchewkę oraz ananasy.
Wszystko dobrze wymieszać łyżką.

Piec w temperaturze 175 stopni przez ok 40 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczka, czy ciasto jest wystarczająco upieczone.

Składniki na masę:


300 g serka śmietankowego na kanapki (np. Philadelphia) w temperaturze pokojowej
90 g masła w temperaturze pokojowej
70-90 g cukru pudru ( wedle uznania)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na gładką masę. Następnie dodać serek śmietankowy, cały czas ucierając, do momentu dokładnego połączenia składników. 

Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Przełożyć połową masy. Drugą połowę należy rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać cynamonem ( można też użyć kakao) i poukładać orzechy włoskie. 

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone po kilku godzinach. Smacznego!



Print