czwartek, 23 stycznia 2014

Sernik z brzoskwiniami



Przepis na sernik znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Nazwy nie pamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :)


Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa serowa:
1 szklanka cukru
1000 g białego tłustego sera
125 g margaryny
100 g masła
5 żółtek
2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru

Ponadto:
5 białek
1 szklanka cukru
1 puszka brzoskwiń
Tłuszcz do posmarowania blaszki
Bułka tarta do posypania formy

Sposób przyrządzenia:
Ciasto kruche:
Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić

Masa serowa:
Ser zmielić.
Wszystkie składniki utrzeć

Sernik z brzoskwiniami:
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25x40 cm.
Następnie masę serową wylać na ciasto.
Brzoskwinie odsączyć , pokroić , ułożyć na masie.
Białka ubić z cukrem, wylać na owoce.
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Piec ok. 60 minut w temp. 200*C.

Print