Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ok. 400 g herbatników
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego (2 x 16g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne
ok. 150 g orzechów laskowych
1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Szklankę mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.
Następnie położyć masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników.
Orzechy pokroić i podprażyć.
Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :)
właśnie jedziemy do sklepu po składniki:D:D dzieki
OdpowiedzUsuńPamiętam jak po raz pierwszy jadłam batonika Maxi King - nie było to w Polsce. Po powrocie szukałam go wszędzie - nie wszedł jeszcze obrotu. Jest to jeden z lepszych batoników, a z racji, że wolę domowe słodycze ... to zjadłabym to ciacho całe z okruchami! :D Rewelacja! Zapisuję i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń