poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Maxi King



Składniki:

1 puszka masy krówkowej
ok. 400 g herbatników
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego (2 x 16g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne
ok. 150 g orzechów laskowych
1/4 szklanki mleka

Wykonanie:

 Szklankę mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.
 Następnie położyć masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników.
Orzechy pokroić i podprażyć.

 Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta.

Ciasto najlepiej smakuje  następnego dnia :)


Print