Wiem, że większość z Was pomyśli sobie, że zupę powinno się gotować na jakimś mięsku, ale nie wszyscy tak lubią ;)
Ja wolę zupki bez mięska :)
Składniki:
- 2 kostki rosołowe
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wedle uznania)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- łyżeczka bazylii
- pół średniej cebuli
- ząbek czosnku
- por
- kawałek selera
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
Do garnka z wodą wrzucić kostki rosołowe, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę bazylii, por i seler.
Gotować do momentu, gdy warzywa zaczną robić się miękkie.
Następnie dodać cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), natkę pietruszki i koperek.
Gotować na małym ogniu.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. (Ja osobiście mieszam koncentrat w szklance z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewam do garnka cały czas mieszając zupę).
Na koniec dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut.
Można również dodać śmietanę. ( Ja dodaję na talerz).
Podawać z ryżem lub makaronem.
SMACZNEGO! :)
Moja córka uwielbia pomidorową..i własnie przed chwilą o niej wspominała..
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie lubiłam zupy pomidorowej. Teraz wiem, że minęło mnie wiele dobrego ;)
Usuńnajlepsza zupa pomidorowa jest ze świeżych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńTo wersja 'studencka' :D
Usuń