czwartek, 9 maja 2013

Szarlotka z bezą





Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
2 szklanki mąki pszennej,
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 kostki masła,
3 żółtka (białka użyjemy do bezy)
skórka z 1/2 cytryny.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki wraz z żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.  

Masa jabłkowa:
6 kwaśnych jabłek,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min.  Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru.
 Dodać sok z cytryny i  mąkę ziemniaczaną( najlepiej dodać przesiewając przez sitko, żeby nie zrobiły się grudki).
 Wymieszać raz jeszcze i dusić jeszcze kilka minut.


Beza:
3 białka 
4 łyżki cukru pudru.
 szczypta soli

Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli).  Pod koniec ubijania dodać cukier. Masa powinna być zwarta i błyszcząca (dzięki dodatkowi cukru).

Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180
 °C piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą, rozkładając ją równomiernie.  Piec przez 30min w 180 °










Print