Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 kostki masła,
3 żółtka (białka użyjemy do bezy)
skórka z 1/2 cytryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki wraz z żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.
Masa jabłkowa:
Masa jabłkowa:
6 kwaśnych jabłek,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min. Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru.
Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną( najlepiej dodać przesiewając przez sitko, żeby nie zrobiły się grudki).
Wymieszać raz jeszcze i dusić jeszcze kilka minut.
Beza:
Beza:
3 białka
4 łyżki cukru pudru.
szczypta soli
Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli). Pod koniec ubijania dodać cukier. Masa powinna być zwarta i błyszcząca (dzięki dodatkowi cukru).
Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180 °C piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą, rozkładając ją równomiernie. Piec przez 30min w 180 °C
Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180 °C piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą, rozkładając ją równomiernie. Piec przez 30min w 180 °C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)