sobota, 2 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z borówkami

Kupiłam dziś borówki i pomyślałam, że przydałoby się do kawy coś pysznego.
Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej :)



Składniki:
550 g mąki
½ szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata łyżka masła
Szczypta soli

ok. 1,5 szklanki borówek

Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na białą masę.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło.
Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie wyrosło.
Następnie rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek borówki i zalepić ciasto.
Na wierzchu ułożyć borówki.
Można również posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180*C ok 40-45 minut.






Print