środa, 27 sierpnia 2014

Sos grzybowy

Składniki:
Grzyby leśne
1 duża cebula
duży jogurt grecki lub śmietana 18%
natka pietruszki
sól i pieprz
2-3 łyżki oleju
3 ziarenka ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku



Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby pokroić w kostkę.
Podgotować przez kilka minut w garnku.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać podgotowane grzyby wraz z niewielką ilością wywaru.
Dodać ziele angielskie.
Dusić pod przykryciem kilka minut.
Następnie do śmietany dodać troszkę wywaru , dokładnie wymieszać i dodać do sosu.
Całość zagęścić mąką (w kubeczku wymieszać płaską łyżkę mąki z niewielką ilością sosu tak, żeby nie było grudek).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem i pogotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu.






Print