sobota, 27 września 2014

Sałatka z camembertem blue, tuńczykiem i pesto z natki pietruszki i prażonego słonecznika

Witam Was ciepło po miesięcznej przerwie :)

Co prawda ciepłe dni mamy już za sobą, ale to nie znaczy, że musimy się tym zamartwiać :)
Będę mogła spędzić więcej czasu w kuchni, bez wyrzutów sumienia, że uciekają mi  piękne słoneczne dni ;)

Na dzień dobry przywitam Was sałatką z serem camembert blue, tuńczykiem oraz zielonym pesto z natki pietruszki i ziarenek słonecznika :)


Składniki:
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
pół puszki tuńczyka
ok 60 g sera camembert blue
pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika*

Wykonanie:
Garść sałaty wykładamy na talerz, układamy na niej wcześniej umyte i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Następnie dodajemy  odsączonego tuńczyka i pokrojony w kostkę ser.
Na koniec dodajemy pesto wedle uznania.
Przed zjedzeniem warto wymieszać sałatkę, żeby składniki ładnie nam się połączyły z pesto :)


*pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika:

Składniki
duży pęczek natki pietruszki
ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Pozbywamy się wszystkich łodyżek natki pietruszki a listki dokładnie myjemy.
Ziarna słonecznika prażymy na  rozgrzanej patelni ciągle mieszając, żeby się nie przypalił.

Następnie wrzucamy wszystkie gotowe składniki do blendera wraz z oliwą i dokładnie miksujemy.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać trochę oliwy i ponownie zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

PS. Pesto jest bardzo smaczne i można dodawać go do makaronu lub smarować nim  kanapki.





Print