sobota, 31 października 2015

Blok Czekoladowy

Smak bloku czekoladowego, zna pewnie większość z Was :)
Przepis prosto z PRL-u :)
Polecam.



Składniki:
500 g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
250 g masła lub margaryny
250 g herbatników
orzechy włoskie - posiekane (wedle upodobań - można pominąć)
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić z wodą w rondelku.
Ostudzić.
Dokładnie wymieszać mleko w proszku z kakao, następnie dodać wystudzoną masę z rondelka.
Masę należy mieszać szybko łyżką, do osiągnięcia gładkiej masy.
Na koniec dodać pokruszone herbatnki i posiekane orzechy.
Wszystko wymieszać i przełożyć do foremki.
Proponuję ugnieść dokładnie masę w foremnę, żeby dokłądnie ją wypełnić i pozbyć się pęcherzykó powietrza.

Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

Smacznego!







Print