wtorek, 9 kwietnia 2013

Tęczowe babeczki


Składniki:


CIASTO
  • 150g cukru
  • 150g miękkiego masła
  • 190g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja

MASA
  • duże opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • kolorowe barwniki spożywcze

  • PRZYGOTOWANIE

    Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka.
    Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.
    Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :)

    Pieczemy około  15 - 20  minut w 180 stopniach. 

    W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu jednak dodajemy o 100 ml mniej mleka aby masa była bardziej zwarta.
    Do zimnego budyniu należy dodać 3-4 łyżki masła i dokładnie zmiksować na gładką masę.

    Gotową masę dzielimy na tyle części, ile chcemy mieć kolorów.
    Do każdej z nich dodajemy kroplę barwnika i dokładnie mieszamy.

    Gdy babeczki przestygną ozdabiamy kolorowym budyniem. Możemy użyć również cukierniczych ozdób.






Print