wtorek, 9 kwietnia 2013

Chrupiące gofry



Składniki:
  • 350 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia


WYKONANIE:
Ubijamy jajka z cukrem, do powstania puszystej białej masy.
Następnie dolewamy mleko oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki)
Ciasto należy wlewać na rozgrzaną gofrownicę. Piec ok. 5-8 minut.

Nie należy otwierać gofrownicy,żeby "popatrzeć czy już się rumienią" ponieważ, nie będą tak chrupkie.
Bardzo ważne jest również, żeby po wyciągnięciu gofrów z gofrownicy położyć je na jakąś kratkę, żeby odparowały. Nie zrobią się dzięki temu 'gumowe'.

Print