Składniki:
- 350 g mąki
- 500 ml mleka
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Ubijamy jajka z cukrem, do powstania puszystej białej masy.
Następnie dolewamy mleko oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki)
Ciasto należy wlewać na rozgrzaną gofrownicę. Piec ok. 5-8 minut.
Nie należy otwierać gofrownicy,żeby "popatrzeć czy już się rumienią" ponieważ, nie będą tak chrupkie.
Bardzo ważne jest również, żeby po wyciągnięciu gofrów z gofrownicy położyć je na jakąś kratkę, żeby odparowały. Nie zrobią się dzięki temu 'gumowe'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)