Składniki:
- 2-3 paczki krakersów (Ja używam krakersów Lajkonik)
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem (może być również śmietankowy lub kokosowy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 250 g masla
- 200 g wiórek kokosowych
( 150 g wiórek kokosowych do masy + 50 g do posypania na wierzchu)
Do szklanki odlewamy trochę mleka, resztę gotujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną.
Robimy budyń i czekamy do wystygnięcia.
Masło miksujemy z żółtkiem, później dodajemy zimny budyń i miksujemy dalej ok 4 minuty.
Do masy dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy ok 2 minut.
Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm.Wyłożyłam ją folią aluminiową.
Następnie układamy:
- Krakersy
- krem
- krakersy
- krem
- krakersy
- krem
najlepsze i najprostsze ciasto swiata!! :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam takie ciasto budyniowe na ciastkach Tastino z Lidla i posypałam wiórkami,wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuń