wtorek, 9 kwietnia 2013

Tort z bitą śmietaną i owocami


Biszkopt na tort


Próbowałam wielu przepisów na biszkopt, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.
(Z przepisu Bakeholic )
Pięknie wyrósł, jest  puszysty i pyszny.

  • SKŁADNIKI:

  • 7 jajek rozmiaru L

  • 1 1/2 szklanki cukru

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 cukier waniliowy 

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.

Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

(Tortownica o średnicy 26 cm)
Bita śmietana:
1 litr śmietany 36 %
10 łyżeczek cukru pudru (można osłodzić w zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie)
Chłodzimy  śmietanę  1-2 godziny w zamrażarce. Po wyjęciu dodaję cukier i miksuję aż będzie sztywna.
Biszkopt kroje na 3 części.
Każdą z nich nasączam lekko herbatą malinową.
Do tortu użyłam świeże  truskawki i jagody. 
Biszkopty przekładam bitą śmietaną i owocami.
Na ostatni biszkopt gładko rozprowadzam masę oraz  na boki tortu.
Udekorowałam owocami i posypałam startą czekoladą.
Smacznego :)

Print