wtorek, 9 kwietnia 2013

Zebra







Składniki:
5 jaj
480 g mąki pszennej
250 g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady, (lub wody gazowanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki


Przygotowanie:


Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę.

Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.



Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.

Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.


Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.


Print