Składniki:
5 jaj
480 g mąki pszennej
250 g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady, (lub wody gazowanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę.
Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)