środa, 2 lipca 2014

Ciasteczka kokosowo-owsiane




Składniki:
85 g płatków owsianych
85g wiórków kokosowych
100g mąki
70g cukru pudru
100g masła
1 łyżeczka sody
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Płatki, mąkę, wiórki i cukier puder wymieszać w misce.
W rondelku rozpuścić masło z miodem.
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i szybko wlać do rondelka z miodem i masłem.
Połączyć mokre i suche składniki.
Z powstałego ciasta należy uformować kulki, chwilę ściskając je w dłoniach. Następnie ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do wypieków i przycisnąć dłonią, żeby się spłaszczyły.
Należy zachować niewielkie odstępy między ciastkami, ponieważ delikatnie wyrastają.
Piec w temperaturze ok 180*C do momentu, kiedy się zarumienią na zloty kolor (ok 10 minut).
Po upieczeniu należy chwile odczekać, żeby ciasteczka stwardniały.


Print