Składniki:
550g mąki
pszennej
10g suchych
drożdży
30g masła
1 jajko
½ łyżki
cukru
1 łyżka soli
150 ml
ciepłego mleka
100 ml
ciepłej wody
Przygotowanie:
Najpierw
należy zrobić rozczyn. Do kubka wlać ok. 50 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżkę
cukru oraz 1 łyżkę mąki.
Wymieszać i
odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę
przesiać z solą. Zrobić wgłębienie na środku i wlać mleko, wodę oraz rozczyn.
Dodać masło,
roztrzepane jajko i dokładnie wyrobić ciasto.
Uformować je
w kulę i odstawić przykryte ściereczką w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie
podzielić ciasto na ok. 10 równych
części. Uformować bułeczki i ponacinać je na wierzchu ostrym nożem.
Bułeczki
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć ściereczką i
odstawić, żeby jeszcze troszkę nam urosły.
Piec w
nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)