niedziela, 6 lipca 2014

Bułeczki śniadaniowe




Składniki:
550g mąki pszennej
10g suchych drożdży
30g masła
1 jajko
½ łyżki cukru
1 łyżka soli
150 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Najpierw należy zrobić rozczyn. Do kubka wlać ok. 50 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżkę cukru  oraz 1 łyżkę mąki.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z solą. Zrobić wgłębienie na środku i wlać mleko, wodę oraz rozczyn.
Dodać masło, roztrzepane jajko i dokładnie wyrobić ciasto.
Uformować je w kulę i odstawić  przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie podzielić  ciasto na ok. 10 równych części. Uformować bułeczki i ponacinać je na wierzchu ostrym nożem.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć ściereczką i odstawić, żeby jeszcze troszkę nam urosły.
Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut.





Print