Jeżeli jeszcze nie robiliście jagodzianek, to koniecznie musicie spróbować.
Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :)
Gorąco polecam!
Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :)
Gorąco polecam!
Składniki:
Ciasto:
550g mąki
½ szklanki
cukru
5 dag
świeżych drożdży
1 szklanka
ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata
łyżka masła
Szczypta
soli
Nadzienie:
Ok. 300g
jagód
1 opakowanie
cukru wanilinowego
1 łyżka
cukru
1 łyżka
bułki tartej
Kruszonka:
100g mąki
50g cukru
pudru
1 opakowanie
cukru wanilinowego
50g masła
1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Przygotować
rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę
cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem na białą masę.
Masło
rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę
przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone
masło.
Ciasto
ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki.
Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,
żeby ładnie wyrosło.
Jeżeli
ciasto już podwoiło swoją objętość, możemy śmiało przejść do robienia
jagodzianek J
Odrywać po
niewielkim kawałku ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku
nadzienie.
Należy
dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały.
Uformować
ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich
odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i
posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką.
Piec w
nagrzanym do 180*C piekarniku, do momentu, kiedy zarumienią się na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)