niedziela, 6 lipca 2014

Pyszne jagodzianki

Jeżeli jeszcze nie robiliście jagodzianek, to koniecznie musicie spróbować.
Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :)
Gorąco polecam!



Składniki:
Ciasto:
550g mąki
½ szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata łyżka masła
Szczypta soli

Nadzienie:
Ok. 300g jagód
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej

Kruszonka:
100g mąki
50g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50g masła

1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek


Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na białą masę.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło.
Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie wyrosło.
Jeżeli ciasto już podwoiło swoją objętość, możemy śmiało przejść do robienia jagodzianek J

Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie.
Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały.
Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, do momentu, kiedy zarumienią się na złoty kolor.









Jagodowe latoLato w pełni!Słodkie jagodowe lato





Print