niedziela, 6 lipca 2014

Szybki murzynek z jagodami

Przedstawiam Wam przepis na świetne ciasto.
Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu i tanie ciasto.
Ciasto wyrosło super.  Można je również przełożyć powidłami lub kremem. Ja tym razem dodałam do ciasta troszkę jagód. Szczerze polecam J



Składniki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 duże jajko
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
3 łyzki konfitury jagodowej
Kilka kropel dowolnego aromatu
Z racji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 3 łyżki dżemu i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch ciasta rozsypać jagody.
Piec w temperaturze 160*C  do suchego patyczka, ok. 70 minut. Ale najlepiej pilnować ciasta, bo wiem z doświadczenia, że każdy piekarnik może piec inaczej J

Polewę użyłam tą, co zawsze - uwielbiam jąJ
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżki kakao
2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego

W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej masy.

Na polewie poukładać jagody :)









Jagodowe lato

Print