środa, 2 lipca 2014

Ciasteczka kokosowe



Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
Ok 200g wiórków kokosowych
Szczypta soli

Wykonanie:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę.
Połączyć ze sobą obie masy delikatnie mieszając, następnie wsypać wiórki i jeszcze raz wymieszać.
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i układać na nim łyżką niewielkie porcje ciasta. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, żeby się nie posklejały.
Piec ciasteczka w temperaturze ok 170*C w termo obiegu, przez ok 15 minut (do momentu, kiedy będą miały ładny złoty kolor) .
Mogą się przykleić do papieru, należy je wtedy lekko podważyć nożem.



Print