niedziela, 15 czerwca 2014

Domowy burger na wypasie :)



Składniki na kotlety:
ok 0,5 kg zmielonej wołowiny
1 jajko
Cebua
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki ketchupu
1-2 łyżeczki wody
Sól i pieprz

Dodatkowo:
4 jajka sadzone
Kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko J
Pomidor
Ser żółty
Sałata, rukola
Cebula
Musztarda/ ketchup/ sos do burgerów

Bułki do hamburgerów

Wykonanie:
Cebulkę drobno posiekać i  podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mięsa dodać jajko, musztardę, ketchup, wodę, cebulkę z czosnkiem i doprawić solą i pieprzem.
(Można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek)
Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 0,5 h.
Uformować kotlety i smażyć na niewielkim ogniu.
Należy być bardzo delikatnym w stosunku do kotletów w trakcie przekręcania, ponieważ łatwo o to, żeby się rozpadły.

Bułkę przekroić na pół i  podgrzać chwilę w piekarniku, posmarować ketchupem i musztardą, nałożyć sałatę,cebulę, kotleta, pomidora, rukolę, ser żółty, jajko sadzone, bekon, rukolę oraz sos do burgerów.
Oczywiście kolejność nie musi być taka jak napisałam, możecie również usunąć składniki których nie lubicie i dodać inne J





Print