czwartek, 29 maja 2014

Pyszne ciasto z bitą śmietaną i truskawkami



Ciasto:

110g masła
110g cukru
2 jajka
110g mąki
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

Śmietana kremówka 30 lub 36%
1 opakowanie śmietan-fix'u
1-2 cukry wanilinowe

Truskawki:)


Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem do momentu aż powstanie biała masa.
Dodać ubite jajka i jeszcze chwilę miksować.
Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować jeszcze chwilę.
Gotowe ciasto nałożyć do formy do tarty . Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Ciasto nie wyrośnie poza tartę. Po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne.

Następnie ubijamy śmietanke z śmietan-fix'em i cukrem wanilinowym, układamy na zimnym cieście i ozdabiamy truskawkami.

Gotowe ciasto odstawiamy do losówki :)
Smacznego! :)
PS. Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam ;)

Milion smaków truskawek

Print