niedziela, 15 czerwca 2014

Schab w sosie koperkowym



Składniki:
ok. 0,5 kg schabu
koperek
1 duża cebula
1 marchew
liście laurowe ziele angielskie
sól i pieprz
mąka do zagęszczenia

Wykonanie:
Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h.

 Podsmażyć mięso z obu stron, do momentu aż zrobi się białe. Przełożyć je do rondelka z gorącą wodą (wody nie musi być dużo, dodajemy jej tyle ile chcemy mieć sosu). Na patelni na której smażyliśmy mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy do przełożenia mięsa. Dodajemy do cebulki trochę wody i jeszcze chwilkę podsmażamy często mieszając. Zawartość patelni dodajemy do gotującego się w rondelku mięsa.
Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz sporo posiekanego koperku. Dusimy pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz zagęszczamy mąką wedle uznania :)

PS. Mam nadzieję, że o niczym nie zapominałam ;)





Print