niedziela, 12 maja 2013

Muffiny z budyniem





Składniki:
Budyń waniliowy z cukrem
1,5 szkl. Mleka

1,5 szkl. Mąki
Łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl. Cukru pudru
8 g cukru wanilinowego
2 jajka
0,5 szkl. Mleka
0,5 szkl. Oleju

Dekoracja:
kakao
masło
śmietana lub mleko
cukier
biała czekolada lub wiórki kokosowe

Wykonanie

Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (300 ml)
Zostawiamy do przestygnięcia.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko.
Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych.
Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę.

Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno).
Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika.
Upieczone babeczki polewamy  polewą i posypujemy startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

Polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany lub mleka

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i śmietanę lub mleko.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka sekund.









Print